Intervju – Irena Svetek

Intervju – Irena Svetek

Val 262
AVTOR Lena Kreutz
FOTO Osebni arhiv

»V kriminalki je bralca treba popeljati skozi neurje in mu na koncu ponuditi varen pristan.«

Pisateljica Irena Svetek je doslej ustvarila tri romane in vrsto scenarijev za televizijske filme in serije, tokrat pa se podaja v žanr kriminalke, ki je dolgo veljal za trivialnega, v zadnjih letih pa doživlja pravi razcvet. Tudi v Sloveniji. Rdeča kapica je prva v seriji psiholoških kriminalk, v katerih glavni protagonist, državni tožilec Mio Aurelli, ki ne more preboleti razpada svojega zakona, hkrati pa se potaplja v svet zasvojenosti z igrami na srečo, razrešuje krute in bizarne umore na precej samosvoj način. Avtorica v Rdeči kapici okoli šokantnega umora mladoletnice zgradi večplastno zgodbo, ki bralca nenehno drži v napetosti in pričakovanju, hkrati pa ga sili v razmislek o vsakdanjih, a pogosto izjemno težkih temah, kot je na primer zloraba otrok. Irena Svetek je zgodbo postavila v svojo domačo sosesko, ljubljansko Kodeljevo, privošči pa si tudi občasne izlete, predvsem na morje. Del zgodbe se odvije tudi na jadrnici, saj je avtorica strastna jadralka od svojih najzgodnejših let.

Nedavno je pri založbi Beletrina izšel vaš roman Rdeča kapica, s katerim se prvič podajate v žanr kriminalke. Kaj vas je potegnilo v ta svet?

Kriminalke sem od nekdaj rada brala, rada sem tudi gledala dokumentarne filme s tovrstno tematiko, vedno me je zanimalo vse, kar je bilo povezanega z umori. Mislim, da je bila odločitev, da tudi sama napišem kriminalni roman, nekaj povsem naravnega, želja po tem je bila v meni že dolgo časa …

Več si lahko preberete v februarski izdaji revije Val navtika, št. 262.