29. in 30. april 2017: Praznik olja in bledeža v Padni

29. in 30. april 2017: Praznik olja in bledeža v Padni

AVTOR Lea Šuligoj, Turistično združenje Portorož g.i.z.
FOTO Jaka Ivančič

V Padni bodo ta konec tedna kraljevali oljčno olje in jedi iz bledeža (blitve). V soboto zvečer bo nastopila skupina Calegaria, v nedeljo pa bo praznik sklenilo kresovanje in koncert Rudija Bučarja.

Ta konec tedna bo v Padni potekal šesti Praznik olja in bledeža, ki bo predstavil avtohtone sorte oljčnega olja in jedi iz kakovostnih lokalno pridelanih sestavin. V ospredju bo istrska kmečka tržnica oljčnega olja in domačih proizvodov, med katerimi bodo kraljevale kulinarične mojstrovine iz bledeža, kot v teh krajih pravijo blitvi.

Prireditev, ki jo organizira Turistično združenje Portorož v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Padna, se bo pričela v soboto, 29. aprila. Stojnice z oljčnim oljem, bledežem in drugimi domačimi dobrotami bodo letos postavljene po vsej vasi, saj bodo vaščani odprli vrata svojih dvorišč in kleti. Paket petih degustacijskih kuponov bo na voljo za pet evrov. Ob 11.00 bo sledilo slavnostno odprtje praznika z glasbeno spremljavo Šavrinskih godcev, občinstvo pa bo nagovoril tudi župan Občine Piran Peter Bossman.

Veliko aktivnosti bo namenjenih družinam. V soboto ob 11.30 bo tako organiziran Spomladanski pohod za družine, ki bo potekal med oljčnimi nasadi in po gozdnih poteh od Padne, preko Nove vasi in vse do Sv. Petra. Povratek v Padno bo organiziran z avtobusom. Pohod bo vključeval obisk Tonine hiše v Sv. Petru, degustacijo istrskih dobrot, avtobusni prevoz in druga majhna presenečenja.

Oba dneva bo ob 16. uri organiziran brezplačen vodeni ogled Padne, odprta pa bo tudi galerija Božidarja Jakca. Najmlajši bodo lahko v soboto in nedeljo na delavnici z Ingrid Grižon izdelovali okraske za vrt in teraso iz recikliranih materialov. V soboto bo obiskovalce še dodatno razvedrila gledališka predstava KD Dekani »Družinske štorije od Zmagota in Vitorije«.

V nedeljo med 9. in 16. uro bo na balinišču BK Mlinar v Padni potekal tudi balinarski turnir, na katerem bo sodelovalo kar 12 ekip.

Zelo pestro bo tudi ob večerih. V soboto bo na sporedu istrski večer s koncertom etno-pop skupine Calegaria. V nedeljo pa bo v bližini gostišča Istranova organizirano kresovanje, na odru ob Kulturnem domu Božidarja Jakca pa bo nastopil Rudi Bučar.

Vse aktivnosti, predstave in koncerti bodo brezplačni. Poleg tega bodo tudi letos v času praznika organizirani brezplačni avtobusni prevozi na relaciji Piran-Portorož-Lucija-Sečovlje-Padna. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana v soboto: ob 10.00, 13.00, 15.00, 17.00 in 19.00, zadnji odhod iz Padne ob 22.00. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana v nedeljo: ob 9.00, 11.00, 13.00, 15.00, 17.00 in 19.00, zadnji odhod iz Padne ob 23.00.

Padna_program_2017

Spomladanski pohod družin 2017