Boot – motorna plovila

Boot – motorna plovila

Val 246
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec, Borut Maraž, arhiv Boot
Bootstouren mit der Familie im E-Boot sind in Skandinavien ganz alltäglich und werden auch in den anderen europäischen Ländern immer beliebter. In der Halle 4 sind zum Beispiel die X-Shore Boats des schwedischen Unternehmer-Multitalents Konrad Bergström an Bord. Auch die praktischen finnischen Boote zum Angeln und Relaxen bieten attraktive Freizeitmobilität für die ganze Familie. Die neuen Antriebsformen für Boote sind in nahezu allen Hallen der boot Düsseldorf 2020 zu finden. Die boot Düsseldorf ist die weltweit größte Boots- und Wassersportmesse und alljährlich im Januar der „In-Treffpunkt“ der gesamten Branche. Rund 1.900 Aussteller aus 71 Ländern zeigen vom 18. bis 26. Januar 2020 ihre interessanten Neuheiten, attraktiven Weiterentwicklungen und maritimen Ausrüstungen. Mehr als 2.100 Journalisten aus fast 50 Ländern aus allen Teilen der Welt sind vor Ort und berichten von der boot. Damit ist der gesamte Markt in Düsseldorf zu Gast und lädt an neun Messetagen zu einer spannenden Reise durch die gesamte Welt des Wassersports in 17 Messehallen auf 230.000 Quadratmetern ein. Mit den Angebotsschwerpunkten Boote und Yachten, Motoren und Motorentechnik, Ausrüstung und Zubehör, Dienstleistungen, Kanus, Kajaks, Kitesurfen, Rudern, Tauchen, Surfen, Wakeboard, Windsurfen, SUP, Angeln, Maritime Kunst, Marinas, Wassersportanlagen sowie Beach Resorts und Charter ist für jeden Wassersportler etwas dabei.

Izjemna razstava boot v Düsseldorfu je ponovno pokazala, kje je navtika doma in začela novo navtično desetletje v velikem slogu. Z več kot 1900 razstavljavci in obiskom več kakor 250.000 ljudi, boot ni le navtična razstava temveč mesto snidenja, je izjemen dogodek, kjer je mogoče videti največjo ponudbo plovil, raznovrstnih navtičnih pripomočkov, opreme, inovacij, ni manjkalo niti okoljevarstvenih vsebin in dobrodelnih aktivnosti. Priprave na ta dogodek trajajo celo leto, morda celo dve leti v naprej za ladjedelnice, ki načrtujejo premierne predstavitev plovil na tem ekskluzivnem devetdnevnem navtičnem dogajanju. Vzorno poskrbljeno pa ni le za razstavljavce in obiskovalce, temveč tudi za sedmo silo, ki pride na boot v Düsseldorf »službeno« in na razstavo gleda z nekoliko drugačnega zornega kota.

Če je septembra v Cannesu še vse evforično od vtisov poletja in so v ospredju predvsem novosti iz ladjedelnic, ki želijo s tem dejanjem še bolj navdušiti kupce, so takrat poslovni rezultati še relativno nepomembni. Zato pa je boot v Düsseldorfu tudi čas za obračune. Velike ladjedelnice in navtične Skupine v glavnem razkrivajo pretekle rezultate in nakažejo smer v prihodnje. Seveda je pri sleherni resni ladjedelnici opaziti še kakšno skrbno načrtovano svetovno premiero. Zanimivo je spremljati tudi način poročanja ladjedelnic o rezultatih in novostih, ki se razlikujejo med seboj po govornih spretnosti njihovih vodij, ki se radi pohvalijo z neuradnimi rezultati iz preteklega leta ali pa projekcijami, ki segajo v prihodnje obdobje. Prav posebno, z dinamično noto predstavitve, je poslušati novinarsko konferenco pri Skupini Ferretti, kjer njihov predsednik uprave Alberto Galassi v naprej pove, da pri njih štejejo le podpisane pogodbe in kupcem predana plovila. Vse ostalo pa ….

Več si lahko preberete v reviji Val navtika 246.