Intervju – Mojmir Marko Šiftar – najboljši mladi kuharski talent

Intervju – Mojmir Marko Šiftar – najboljši mladi kuharski talent

Val 239
AVTOR Karmen Stanovnik
FOTO Arhiv Mojmir Marko Šiftar in restavracija Evergreen

S sogovornikom sediva v prostornem ambientu, ki sestoji iz smrekovih debel v naravnem odtenku. Polnijo ga lesene mize in stoli prav take barvne nianse, sedala so prekrita z belimi ovčjimi kožuhi. Police oken krasijo steklene vaze, iz katerih se bohotijo šopi pšenice. Ni jih mogoče spregledati: ogromne lestence – valjaste oblike so, vanje pa so s tradicionalno obliko vezenja všiti gorenjski naglji. Skozi prostorna panoramska okna se v notranjost preliva danes resda nič kaj kristalno jasen pogled (je pač april), nad okoliškim igriščem za golf in neskaljenim zelenjem, ki ga je slutiti daleč naokoli, namreč lenobno počivajo trdovratne meglice. V topli notranjosti pa nas zato opaja nežna aroma smrekovega lesa, ki se prepleta z vonjem pripravljajočih se jedi in zvokom pomirjujoče instrumentalne glasbe.
Tu domuje restavracija Evergreen, ki gostom postreže s specialitetami izpod taktirke Mojmirja Marka Šiftarja. Tistega chefa, ki se je lani na seznam prve slovenske izdaje mednarodnega kulinaričnega vodnika Gault & Millau vpisal kot najboljši mladi kuharski talent. V imenu sicer nosi besedo mir, a čutiti je, da v Mojmirju kar vre od nemira. Kuharskega. In umetniškega. Pogovarjala sva se o tem, kakšen je odnos Slovencev do kulinarike in katere so tiste ribe, ki jih najraje vidimo na svojem krožniku.

Že od malega je Mojmirju Šiftarju navdih mamina domača prekmurska kuhinja, vodi pa ga misel: Bodi najboljši v tem, kar počneš. Pri rosnih 14 letih se je izobraževal pri najuglednejšem slovenskem chefu, Janezu Bratovžu, delo v profesionalni kuhinji njegove Restavracije JB je zapečatilo prepričanje v to, da je kuhanje njegov življenjski poklic, kar si je pozneje dal tetovirati tudi na svojo levico: Chef for life. Na različnih kuharsko-tekmovalnih dogodkih svetovnega kova je Mojmir kaj kmalu dobil potrditev, da sta globoko zaupanje v svoje sposobnosti in neuklonljiv duh nagrajena z uspehom in doseganjem zastavljenih ciljev.
Njegovo delovno okolje so bile malodane že vse slovenske regije. Kot Ljubljančan s prekmurskimi koreninami je vihtel kuhalnico v elitnih restavracijah v Rogaški Slatini, Ljubljani, Portorožu, Kranjski Gori, zdaj je zasidran v Smledniku, v Kavalovi restavraciji Evergreen…

Slovenija se je v zadnjih nekaj letih s svojimi kuharskimi mojstri in odličnimi gostišči vpisala na svetovni kulinarični zemljevid. Kaj menite, da je botrovalo temu preporodu in preboju na svetovno gastronomsko sceno?
MMŠ: Zadeve je treba gledati globalno. V Sloveniji se je že od nekdaj v okviru Društva kuharjev in slaščičarjev hodilo na svetovna prvenstva, olimpijade. Kuharski chefi, ki smo zdaj »znani«, počnemo isto, kar smo delali že leta nazaj. Isto kuhamo, isto ustvarjamo, isto razvijamo…

Kaj vse nam je v intervjuju povedal mladi kuharski talent si lahko preberete v majski številki revije Val navtika 239.