21. NOVOLETNA REGATA

21. NOVOLETNA REGATA

Val 226
AVTOR Jana Pines
FOTO Jesus Renedo

Mraz in brezvetrje nista ovira

Čeprav je bilo lani slišati govorice, da bo Športno društvo Wada ob okrogli obletnici prenehalo z organizacijo tradicionalnega novoletnega srečanja ljubiteljev morja in jadranja, so kleni Ajdovci letos dogodek uspešno ponovili in na pomol mandrača v Valdoltri privabili zavidljivo število jadrnic ter naključnih obiskovalcev, ki so v kulinaričnih dobrotah gostiteljev uživali vse do večernih ur.

Mraz in neugodni vetrovi so očitno poseben draž za jadralce, ki se že 21 let vsako prvo soboto v januarju pomerijo na Novoletni regati. Druženje pričnejo s tradicionalnim zajtrkom: pršutom in joto, otrple prste pa si pogrejejo s kuhanim vinom ali čajem, medtem ko regatni odbor postavlja oznake na morju in pripravlja zastavice za start.

Ta je bil 6. januarja napovedan za 11. uro, a je bonaca druščino 44 posadk pustila na suhem vse do zgodnjega popoldneva. V koprenasti sivini so si čas krajšali z živo glasbo, prostovoljci ob točilnem pultu so tekmovalce razvajali s sveže pečenimi kalamari, da o raznoliki ponudbi pijač številnih sponzorjev niti ne govorimo.

Dogajanje se je z vlažne rive na morje preselilo nekaj po 14. uri. Ob zvočnem signalu regatnega odbora so vsi urno poskakali v kokpite, premce obrnili proti Piranu in hipoma razpeli največja jadra, kar so jih premogli. Prvi je rahel veter v bok ujel Jure Orel na 60-čeveljskem Cleansport One, za njim se je zvrstil konvoj pol krajših čolnov in celo otroška jadrnica optimist, ki začuda na cilj ni prišla zadnja. Nagrado za “pošteno zadnje” je namreč prejel krmar Mante 2 Zoran Vulič, pokal za najštevilčnejšo posadko na meter plovila pa lanski zmagovalci z Glenfielda.

Več si lahko preberete v 226. št. revije Val navtika