100 penin v Portorožu – 7. Festival penin

100 penin v Portorožu – 7. Festival penin

Val 235
AVTOR Turistično društvo Portorož
FOTO Turistično društvo Portorož

Najboljše penine in šampanjci iz več kot 30-ih kleti prihajajo 26. decembra v Portorož. Letošnja novost festivala je vstopnica Gourmet, ki bo vključevala gala večerjo s spremljavo izbranih penin v prestižni restavraciji Sophia. Na svečanem programu v parku pred hotelom bodo nastopili tenoristi iz tria Eroika Aromatika.

Festival penin bo že sedmo leto zapored v Portorož privabil vrhunske peničarje in proizvajalcev šampanjcev. V glamurozni Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace Portorož bo 26. decembra moč okusiti najboljše penine in šampanjce iz kar 33 kleti, obiskovalci bodo tako lahko izbirali med več kot 100 vzorci penečih vin. Dogodek organizira Turistično združenje Portorož v sodelovanju s predsednico Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič in hotelom Kempinski Palace Portorož.

Okusna novost: Festival penin Gourmet

Letošnji festival lahko obiskovalci zaokrožijo z nepozabno kulinarično izkušnjo. S posebno vstopnico Festival penin Gourmet se bodo ljubitelji izbranih okusov prepustili vrhunskim okusom na gala večerji v najprestižnejši hotelski restavraciji Sophia. Chef Daniel Pause je pripravil štirihodni menu, ob vsakem hodu pa bo postrežen tudi kozarec izbrane penine, zmagovalke tekmovanja za Naj penino Portoroža minulih izdaj festivala. Število Gourmet vstopnic je omejeno in naprodaj samo do 24. decembra oziroma do zapolnitve mest.

Slovenski, italijanski, hrvaški in francoski mehurčki na enem mestu

Na festivalu se bo predstavilo 25 slovenskih peničarjev iz vseh treh vinorodnih dežel – Primorska, Posavje in Podravje: Anima Istra, Vina Bužinel, Bevec Jože, Winery Mihelin, Vina kmetija Slavček, Vinakras, Vina Štoka, Vina Sanabor, Vinarstvo Rebula, Vinakoper, Vinska klet Mastnak, M – enostavno dobra vina, Radgonske gorice, Kavkler Aleksander, Brič, Istenič, Vina Bordon, Posestvo Klenar, Vinska klet Goriška Brda, Ekološko vinogradništvo Rodica, Domačija Medot, Vina Gordia, Puklavec Family Wines, Movia-Kristančič in Silveri. Hrvaške peničarje bodo predstavljali Bassanese pjenušac (Buje), Vina Fiore (Umag), Vina Prelac (Momjan) in Vina Vuglec (Krapinsko-Zagorska županija), iz Italije pa bomo lahko okusili penine iz kleti Astoria Wines, Serena Wines (obe iz Trbiža) in Zago agricola (Pordenone). Predstavil se bo tudi ekskluzivni francoski proizvajalec šampanjca Champagne Taittinger. Na njihovem razstavnem prostoru bodo potekale vodene degustacije. Vsi sodelujoči bodo predstavljeni tudi v posebni knjižici, ki bo služila kot vodnik po festivalu. Za osvežitev pa bo poskrbljeno v kotičku za vodo – Radenska.

Naj penina Portoroža 2018

Za naziv Naj penina Portoroža 2018 se je letos potegovalo 15 peničarjev s kar 43-imi vzorci penine. Zmagovalne mehurčke bodo v veličastnem parku pred hotelom razglasili slovenski vitezi vina skupaj z županom Občine Piran Đeniom Zadkovićem, direktorjem Turističnega združenja Portorož mag. Igorjem Novelom in vinsko kraljico slovenske Istre Julijo Jogan. Svečani program se prične ob 17. uri, zvočno kuliso pa bodo dodali tenoristi iz tria Eroika Aromatika.

Vstopnice

Vstopnice v predprodaji so že razprodane, obiskovalci pa jih bodo lahko kupili še na dan dogodka na festivalski blagajni (16.00-20.00) po redni ceni 25 evrov. Cena vključuje kristalen kozarec za penino ter degustacijo penin in šampanjcev, ki bodo predstavljeni v hotelu Kempinski Palace Portorož. Vstopnice Festival penin Gourmet so še na voljo, nakup je možen do 24. 12. na spletni strani Turističnega združenja Portorož in na prodajnih mestih TIC Piran in TIC Portorož. Vstopnica Gourmet, za katero je treba odšteti 80 evrov, vključuje kristalen kozarec za penino, degustacijo penin in šampanjcev, ki bodo predstavljeni na festivalu, gourmet večerjo ob 20.00 v restavraciji Sophia s štirimi hodi in vinsko spremljavo s štirimi kozarci penine. Program s koncertom v parku bo brezplačen. (konec)

***

Priloge:

  • Menu gala večerje v restavraciji Sophia.
  • Knjižica – vodnik po festivalu penin
  • Foto 1: Svojo najljubšo penino lahko ljubitelji mehurčkov izberete na 7. Festivalu penin. (Foto: Sara Ros)
  • Foto 2: Trio Eroika Aromatika (Foto: arhiv Eroika Aromatika)
  • Foto 3: Čudovit ambient Hotela Kempinski Palace Portorož bo dodal piko na i okušanju izbranih penin. (Foto: arhiv hotela Kempinski Palace Portorož)

 

Lea Šuligoj

Obala 16, 6320 Portorož, Slovenija

Tel.: +386 (0)5 674 82 62

lea@portoroz.si

www.portoroz.si

Turistično združenje Portorož g.i.z.

Ente per il turismo | Tourismus Verband | Tourist Board